Skip to main content

Rekenkameronderzoek De Bilt Gemeenschappelijke Regelingen

Gepubliceerd op:
maandag 24-06-2024

Rekenkameronderzoek De Bilt Gemeenschappelijke Regelingen

De rekenkamer De Bilt is op zoek naar een onderzoeker of onderzoeksbureau om de rol van raadsleden in gemeenschappelijke regelingen te onderzoeken. Onze inzet is in zomer 2024 het onderzoek naar gemeenschappelijke regelingen in De Bilt te starten en de rapportage met uitkomsten en aanbevelingen nog in dit kalenderjaar beschikbaar te hebben. Hoor en wederhoor kunnen eventueel in 2025. Budget is in overleg met de onderzoeker beschikbaar.

Onderzoeksvraag

Hoe doelmatig en doeltreffend verlopen sturing en verantwoording (kaderstelling en controle) rond de gemeenschappelijke regelingen waarin De Bilt deelneemt?
In hoeverre nemen en krijgen raadsleden (en ook ab- en db-leden) hun rol om kaders te stellen en te controleren in gemeenschappelijke regio’s? Hoe willen de raadsleden in dit verband hun volksvertegenwoordigende rol invullen? Wordt die rol nu optimaal benut, en waarom wel/niet? Wat zou er beter kunnen?

Subvragen:

In theorie

1. Op welke manier zijn sturing en verantwoording door raadsleden (en ab- en db-leden) van de verschillende gemeenschappelijke regelingen in theorie georganiseerd?
1a. Verlopen de sturing en verantwoording conform Bilts beleid (mits aanwezig, zie vraag 7) ten aanzien hiervan?
1b. Wordt hierbij volledig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de constructie van het samenwerkingsverband biedt aan raads- (en collegeleden) om kaders te stellen en te controleren?
1c. Zijn aanpassingen doorgevoerd conform de mogelijkheden die de wetswijziging Wgr (01-07-2022) biedt?

In de praktijk

2. Hoe verlopen sturing en verantwoording door raadsleden (en ab- en db-leden) in de praktijk?
2a. Beantwoorden de resultaten van de gemeenschappelijke regelingen aan de door De Bilt gestelde beleidsdoelen op de verschillende taakgebieden?
3. Zijn er verbeteringen mogelijk ten aanzien van sturing en verantwoording door raadsleden (en ab- en db-leden) en zo ja, welke?
4. Doet het college alles wat het zou kunnen doen om de raad hierin te faciliteren?

Achtergrondvragen:

5. In welke gemeenschappelijke regelingen neemt De Bilt deel en over welke taakvelden gaat dit?
6. Zijn er verschillen in de juridische constructie tussen de verschillende gemeenschappelijke regelingen en geeft dit dan verschillende mogelijkheden voor sturing en verantwoording?
7. Heeft De Bilt beleid of een visie opgesteld ten aanzien van sturing en verantwoording van gemeenschappelijke regelingen?
8. Verdient het overweging om vanuit de gemeenteraad niet alle gemeenschappelijke regelingen generiek te monitoren, maar zich te concentreren op een aantal van de belangrijkste (en zo ja, welke dan)?

Voor meer informatie, kun je contact opnemen met Lies van Aelst 0651602054 en rekenkamer@debilt.nl. We ontvangen offertes graag uiterlijk 8 juli.
Onderliggend rapport met wat we al weten (en waar dit onderzoek dus een aanvulling op beoogt te zijn).