Skip to main content

Offerteverzoek Metadossier en Meta-analyse inwonerpartici…

Gepubliceerd op:
vrijdag 12-07-2024

Offerteverzoek Metadossier en Meta-analyse inwonerparticipatie

De NVRR doet steeds meer aan kennisdeling en kennisuitwisseling op het gebied van rekenkameronderzoek. We constateren dat veel overheden bezig zijn met dezelfde onderwerpen, omdat immers heel vaak dezelfde vraagstukken op decentraal niveau spelen. We zien ook dat overheden steeds meer van elkaar (willen) leren. Rekenkameronderzoeken bieden een schat aan informatie op decentraal niveau, die met de metadossiers systematisch wordt gebundeld en ontsloten. De metadossiers bieden waardevolle informatie voor rekenkamers zelf, maar ook voor andere partijen die in het betreffende onderwerp geïnteresseerd zijn.

De kennis van rekenkamers in de metadossiers kan een helikopterview bieden op een beleidsterrein. Welk inzicht in het beleidsveld leveren al die rekenkameronderzoeken op? Zo verwachten we van een analyse op de metadossiers bijvoorbeeld te weten te komen welke vraagstukken door rekenkamers worden geadresseerd die wellicht niet op decentraal niveau kunnen worden opgelost. We verwachten daarnaast dat de meta-analyse leidt tot handvatten voor vervolgonderzoek door rekenkamers.
Hierbij verzoeken we onderzoekers en onderzoeksbureaus om een offerte in te dienen voor het opbouwen van een metadossier en uitvoeren van een meta-analyse van het metadossier inwonerparticipatie. Het metadossier bevat de aanpak, onderzoeksvragen, conclusies en aanbevelingen van de rekenkamerrapporten van de afgelopen jaren over inwonerparticipatie (zie www.nvrr.nl/meta).

Wat ga je doen?

Alle rapporten die rekenkamers in de afgelopen jaren publiceerden over inwonerparticiptie in een relationele database rubriceren en via een webapplicatie raadpleegbaar maken voor rekenkamers en andere geïnteresseerden. Hierna aggregeer je de uitkomsten van deze onderzoeken naar een landelijk rapport. Je gaat de beleidsmatige en inhoudelijke opbrengst van verschillende rekenkamerrapporten over hetzelfde onderwerp duiden en analyseren.
We verwachten van de onderzoeker dat deze aantoonbare kennis heeft van het beleidsveld inwonerparticipatie. Kennis van rekenkameronderzoeken is een pré. Opbrengst van het onderzoek is een relationele database van de rekenkamerrapporten en een rapport met een diepgaande analyse van de rekenkamerrapporten in het metadossier inwonerparticipatie. Ook is de opbrengst een handreiking voor onderzoek naar inwonerparticipatie en een overzicht van relevante beleidsontwikkelingen rond inwonerparticipatie. De looptijd van het onderzoek is 5 maanden. Er is maximaal een budget van 30.000 euro exclusief BTW beschikbaar voor dit project. Nadere informatie op te vragen via info@nvrr.nl. Offertes voor 10 september ook op dat mailadres in te dienen.

Outline van het metadossier en de meta-analyse

Doel van het metadossier en de meta-analyse

De meta-analyse beoogt bij te dragen aan kennisdeling en -uitwisseling op het gebied van inwonerparticipatie waardoor rekenkamers en overheden van elkaar kunnen leren. In de afgelopen jaren hebben verschillende decentrale overheden beleid op het vlak van inwonerparticipatie vormgegeven en hebben daaraan verbonden rekenkamers onderzoek gedaan naar de vormgeving, rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van dat beleid. Dit heeft inmiddels geleid tot enkele tientallen rapporten van rekenkamers over dat beleid. Deze onderzoeksrapporten zullen worden gebundeld in een metadossier. Deze dossiers bieden informatie voor rekenkamers zelf, maar ook voor andere partijen die in het betreffende onderwerp geïnteresseerd zijn. De volgende stap is de meta-analyse.
Het doel van de meta-analyse is te achterhalen welke inzichten deze afzonderlijke rekenkameronderzoeken gezamenlijk opleveren. Deze inzichten moeten onder meer duidelijk maken welke vraagstukken niet op decentraal niveau kunnen worden opgelost en handvatten bieden voor vervolgonderzoeken voor rekenkamers. Voor dit vervolgonderzoek zal een onderzoeksopzet als één van de eindproducten geleverd worden.

Vragen die in ieder geval terug zullen komen in het rapport zijn:
  • Wat onderzoeken rekenkamers op het gebied van inwonerpartipatie? Wat is er op basis van rekenkameronderzoeken te zeggen over:
    • Mogelijke rode draden uit de verschillende onderzoeken
    • De lessen t.a.v. burgerparticipatie
    • Succesfactoren
    • Overstijgende vraagstukken
    • Lacunes op het vlak van onderzoek naar burgerparticipatie
  • Wat zijn beleidsontwikkelingen op het vlak van inwonerparticipatie?
  • Welke landelijke tools, zoals de Monitor burgerparticipatie, en informatie bestaat er om lokaal onderzoek op te baseren?
  • Maken rekenkamers gebruik van deze tools?
  • Zijn er succesfactoren voor inwonerparticipatie te destilleren uit de rekenkamerrapporten?
  • Wat zijn overstijgende vraagstukken op het vlak van inwonerparticipatie?
  • Wat zijn lacunes op het vlak van onderzoek naar inwonerparticipatie?
  • Wat zouden rekenkamers in de toekomst kunnen betekenen in het onderzoeken van burgerparticipatie op decentraal niveau?
  • Doen rekenkamers ook onderzoek op het gebied van burgerinitiatieven en burgercollectieven? Wat is er hierover te zeggen in relatie tot de vragen over inwonerparticipatie?