Skip to main content

Immaterieel erfgoed Overijssel

Datum van publicatie: 2024-06-26

Immaterieel erfgoed is het erfgoed dat je niet kunt vastpakken. Het gaat meestal om culturele activiteiten die mensen ondernemen of organiseren. Mensen die zich er lang niet altijd van bewust zijn dat ze immaterieel erfgoed beoefenen. Voorbeelden van Overijssels immaterieel erfgoed zijn de Twentse krentenwegge, het bloemencorso in Sint Jansklooster of het midwinterhoorn blazen (zie hieronder voor meer voorbeelden).
De provincie Overijssel heeft zich de afgelopen jaren actief ingezet voor immaterieel erfgoed. Met behulp van subsidie is bijvoorbeeld streektaal onder de aandacht gebracht, zijn trainingen en zijn bijeenkomsten georganiseerd voor erfgoedvrijwilligers. De
daadwerkelijke uitvoering lag grotendeels bij andere partijen. Of de vele projecten en producten hebben bijgedragen aan de gestelde doelen is lastiger vast te stellen. Dit komt mede door de beperkte meetbaarheid van de doelen en het is moeilijk de resultaten op
waarde te schatten. De toezegging om zicht te geven op de impact van het beleid bleek dan ook te ambitieus. Dat concludeert de Rekenkamer in haar onderzoek Immaterieel erfgoed, voor nu & later.

Centrale onderzoeksvraag

Hoe ziet de inzet van de provincie Overijssel op het gebied van immaterieel erfgoed eruit en wat is er bekend over de resultaten daarvan?

Rekenkamerrapport

Rekenkamer(commissie)
Rekenkamer Oost-Nederland
Provincie(s)
Overijssel
Ingestuurd door
Erika Spek
Onderzoek door
Rekenkamer zelf